Dlaczego szklanka to uniwersalne naczynie w każdej kuchni?
Szklanka to obowiązkowe naczynie w każdej kuchni, które kojarzymy głównie z serwowaniem napojów i w istocie taka jest ich funkcja. Warto jednak wskazać, że jest to naczynie o wszechstronnym zastosowaniu, dlatego odpowiednio dobrana z pewnością okaże się nieoceniona. O tym, dlaczego szklanka jest uniwersalnym naczyniem w każdej kuchni można przeczytać w naszym najnowszym artykule, dlatego zachęcamy do lektury!
Jak wykorzystać szklankę w kuchni?
Zastosowanie szklanek w kuchni jest ogromne – świetnie eksponują zimne napoje, warto jednak wykorzystać je także w inny sposób:
- Można wykorzystywać je do podawania deserów w zastępstwie pucharków. Jest to szczególnie praktyczne rozwiązanie w przypadku, gdy nie mamy dostatecznie dużo miejsca do przechowywania różnych rodzajów zastawy stołowej. W szklance można podawać lody, owocowe desery, czy monoporcje, na przykład Eton mess na bazie bitej śmietany, pokruszonych bezików i pogniecionych truskawek.
- Szklanki od dawna stosowane są przez nasze mamy i babcie jako praktyczna miarka – wiele przepisów bowiem jest mierzonych „na szklanki”, jeśli chodzi zarówno o produkty sypkie (cukier, mąka), jak i płynne (woda, olej, mleko). Mowa tutaj oczywiście o standardowej szklance, której pojemność wynosi 250 mililitrów.
- Różne rodzaje szklanek sprawdzają się także podczas przygotowywania dań na bazie ciasta na pierogi. Szklanki o klasycznej średnicy, wynoszącej około 6 centymetrów sprawdzają się do wykrawania z ciasta okręgów, które posłużą do przygotowania pierogów. Te o mniejszej średnicy idealnie nadają się do wykrawania okręgów do przygotowania uszek do barszczu wigilijnego.
Podstawa to wybór odpowiednich elementów zastawy stołowej. W ofercie internetowego sklepu Mondex istnieją szklanki o pojemności 250 ml, w tym komplet 6 naczyń BLENDED CASUAL, które idealnie sprawdzą się podczas przygotowywania deserów, pierogów, czy uszek i oczywiście doskonale prezentują się na stole w czasie serwowania napojów. Uwadze konsumentów polecamy także szeroki wybór kubków, ale także stylowych filiżanek do kawy, które z pewnością okażą się niezawodne w każdym domu.
Szklanki termiczne – niezawodne naczynie o wszechstronnym zastosowaniu
Oprócz klasycznych szklanek rewelacyjnie sprawdzają się w kuchni także naczynia termiczne. Mają one podwójne ścianki wykonane ze szkła borokrzemowego, wypełnione powietrzem, dlatego sprawdzają się do podawania każdego napoju. Idealnie nadają się do podawania schłodzonych napojów – soków, czy lemoniad, ponieważ wspomniana warstwa izolacyjna znacznie dłużej utrzymuje ich niską temperaturę. To każde doskonałe rozwiązanie, jeśli chodzi o serwowanie gorących napojów – kaw, herbat oraz ziołowych naparów. Wydawać by się mogło, że trzymając taką szklankę możemy poparzyć dłonie. Nic bardziej mylnego! Podwójne ścianki chronią dłonie przed oparzeniem i równocześnie zapewniają utrzymywanie wysokiej temperatury przygotowanego napoju przez dłuższy czas.
Zapoznaj się także z innymi artykułami z naszego bloga: